Over ons

Michel (1970), Rolf (1970) en Wessel (1990), wij zijn de instructeurs bij QMA systema. Wij startten onze martial arts training in de jaren ’90 op in de Indonesische vechtkunst kempo onder leiding van Eric Gouda. Sinds 2004 in de vorm van de eigen trainingsgroep Qian Long Martial Arts, later omgedoopt tot QMA. Zo bouwden wij jarenlange ervaring op met het lesgeven van kempo en sinds 2013 in Systema.

Inspiratie

Wij zijn gegrepen door het natuurlijk meesterschap van de wereldberoemde Systema expert Vladimir Vasiliev. Wat ons aantrekt is de filosofie van het ontspannen en natuurlijk bewegen, welke aanval er ook op je afkomt. Ontspanning, het lijkt zo gemakkelijk, maar vergt uiterste beheersing en regelmatige beoefeningen om ontspannen te blijven onder alle omstandigheden. Ademhaling is daarbij cruciaal. Als we Vladimir zien bewegen, zien we rots en water in de praktijk.
Hoe vloeiend als water beweegt hij met zijn aanvallers, zijn vuistslagen zijn hard als rotsen. Zo willen wij ons kunnen bewegen in het vrije gevecht en hier dagelijks profijt van hebben. Dat is wat ons inspireert om de komende twintig jaar weer vol passie verder te studeren.

Wij dragen onze kennis graag over aan een ieder die bij ons komt trainen en er voor open staat. Het geeft ons voldoening om te zien dat trainingspartners deze vloeiende en effectieve manier van bewegen eigen maken en daarmee zelfverzekerder in hun lichaam komen te zitten. Onze trainingspartners leren hun eigen grenzen verleggen en worden daardoor weerbaarder. Systema bevordert gezondheid, vermindert angsten en stress en geeft rust. Leden leren elkaar kennen en respecteren, waardoor de onderlinge band in onze club hecht is. De sfeer is open, nieuwe leden worden hartelijk verwelkomd en snel opgenomen in de groep.

Vertrouwen

“Een van de mooie dingen van de Systema-training is de verbondenheid met elkaar. Samen creëer je voor elkaar de trainingsomgeving die uitdaagt en realistisch is. Daarom moet je bij de partneroefeningen de bereidheid hebben om geraakt te worden, anders leer je niet. Technieken die een zekere impact hebben zorgen voor natuurlijk reacties, waar je gebruik van kunt maken bij de tegenaanval. Je gaat daarbij niet over de grenzen van de ander heen. Het gaat om elkaar leren vertrouwen, elkaar de trainingsomgeving gunnen. Dan kom je verder. Alleen samen kun je grenzen verleggen.” Michel van den Hoeven

Ontspanning

“Systema is een manier om in elke situatie vloeiend te bewegen. Ontspannen, zonder angst en met regie. Ook wanneer ik tussen twee aanvallers sta die hoeken naar mijn kaak slingeren. Ik hoef niet na te denken over technieken, die komen als vanzelf. Het is niet zozeer reageren, maar eerder je eigen pad kiezen. Systema maakt je alerter hoe de ander beweegt, hoe je zelf beweegt. Je wordt je bewust van spanning in je lijf en je leert je te ontspannen. De oefeningen doe ik ook buiten de training, het houdt me relaxed. Ook de ademhalingsoefeningen brengen buiten de training een diepe ontspanning. En hoe gaaf is het om in de pit met vijf man stoten links en rechts uit te delen en te ontvangen en je te handhaven.” Rolf Hetterschijt