Wat is systema?

Systema is zelfverdediging. Het maakt je weerbaar en bereid je voor op realistische situaties. Systema kent vier principes.

Ademhaling
Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je sneller herstelt van stress situaties als een aanval. Het zorgt er ook voor dat je je goed kunt ontspannen. Met behulp van de juiste ademhaling kan je de impact van stoten en trappen verkleinen.

Ontspanning
Technieken die je ontspannen geeft, hebben een zwaardere impact dan een krachtig gegeven techniek. Ontspannen kan je ook sneller stoten. En beter incasseren. Als je ontspannen beweegt, wordt je minder snel moe. Tijdens de training leer je spanning en angst in het lichaam te herkennen en deze door ademhaling en beweging weg te nemen.

Beweging
Als je continu in beweging blijft tijdens een aanval ben je ongrijpbaar. We oefenen om te voorkomen dat je door angst bevriest en een sitting duck wordt. Ontwijken is belangrijker dan verdedigen. Systema gaat niet uit van een verdediging gevolgd door een counter aanval. Door te ontwijken en te bewegen kan er direct een tegenaanval ingezet worden. Je houdt regie en bepaalt zelf waar je heen gaat. Daar moet de tegenstander zich op aanpassen.

Structuur
Jouw tegenaanval is gericht op de structuur van het lichaam van de aanvallers. Het uit balans brengen van de tegenstander is een belangrijk doel; Door hun houding te verstoren, kun je het gevecht beëindigen. Je leert je stoten te richten op bepaalde spiergroepen en punten op het lichaam die zorgen dat deze overeind blijft staan. De tegenstander valt naar de grond en de zin om verder aan te vallen wordt al snel ontnomen. Tijdens systema training leer je ook bestaande structuren bij jezelf af te breken om zo makkelijker te kunnen bewegen.

Ontspannen, natuurlijk, intuïtief en effectief bewegen
Systema technieken zijn niet te vergelijken met karate of kungfu. Het lijkt wel of systema technieken tegenstanders toevallig raken. Stoten worden vanuit ontspanning gegeven waardoor de impact een ander gevoel oplevert; Stoten gaan in de spieren en organen van de tegenstander zitten.  Systema kent geen ingewikkelde technieken. Het ontwijken, verdedigen en de aanvallen zijn gebaseerd op het versterken van natuurlijke bewegingen van je lichaam. Daarom is systema als zelfverdediging zo effectief. Het gaat niet op het aanleren van trucjes, zoals dat vaak bij zelfverdediging het geval is.

Realistische en veilige trainingsomgeving
We reiken in onze training niet zozeer technieken aan, maar een realistische trainingsomgeving. Je werkt met verschillende partners, waarbij er vaak sprake is van een rolverdeling. Aanvallen zijn onvoorspelbaar. Systema kent geen vaste aanvallen en verdediging setjes. Je leert hierdoor aanvallen te lezen, waardoor je goed kan ontwijken en tegenaanvallen plaatsen. Deze manier van trainen biedt een opbouwende omgeving om ontspannen te leren incasseren. Grondlegger van het Systema Vladimir Vasiliev zei over deze vrijheid:

“Usually in martial arts practice, we agree on the speed of the attack and which weapon or part of the body the partner will use, but Mikhail would not prearrange anything. It means any unexpected attack would be OK. Any speed, any direction, a kick or a punch, it is all fine. This is the thing that surprised me more than anything else. Initially it was very difficult to adjust to such a freedom.”

Mikhail Ryabko en Vladimir Vasiliev

Trainingsdoelen
Ons doel is jou te leren te overleven in fysieke conflicten. Je leert jezelf te handhaven tegen een of meerdere al dan niet gewapende aanvallers in en groot aantal omstandigheden. Je leert natuurlijk bewegen om stoten en trappen te ontwijken en uit te delen om aanvallers te ontmoedigen door te zetten. Je leert je te bevrijden uit klemmen en grepen en aanvallers te controleren. Ook besteden we veel aandacht aan omgaan met angst bij geweld. Zelfverdediging, daar gaat het ons om. Door de conditietraining, ademhalingsoefeningen en ontspanning oefeningen van onze training voel je je steeds fitter. Je krijgt meer controle over je lichaam, je wordt weerbaar, sterker en je krijgt meer zelfvertrouwen. Systema is een plezierige, fysieke uitdaging!

Veilige, respectvolle leeromgeving
We trainen met elkaar om van elkaar te leren. Het gaat bij ons niet om winnen of verliezen. Het gaat om jezelf en de anderen te verbeteren. We vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijk zowel fysiek als mentaal. Daarom trainen we ook in groepsverband met beginners en gevorderden door elkaar. Beginnende deelnemers kunnen van de gevorderden leren maar ook andersom. Het in gezamenlijkheid werken aan persoonlijke ontwikkeling en het plezier in de sport staan bij ons centraal.