Wat is Systema?

De sport Systema is niet in één begrip samen te vatten. Systema is een combinatie van zelfverdediging, vechtsport en je eigen lichaam beter leren kenen. Het beoefenen van Systema maakt je weerbaarder en bereidt je voor op realistische situaties, zij het fysieke confrontatie of simpelweg situaties in het alledaagse leven zoals de werkvloer. Op hoog niveau lichten we hieronder de principes van Systema toe zoals wij dat beoefenen.

Ademhaling
Een gezond mens kan enkele dagen tot weken zonder eten en meerdere dagen zonder water overleven. Een paar minuten niet ademhalen kan echter al fataal zijn. De basis van Systema beoefenen is aandacht besteden aan ademhaling. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je sneller herstelt van stressvolle situaties zoals een aanval en minder prettige situaties in het dagelijks leven. Het zorgt er ook voor dat je leert goed te kunnen ontspannen. Ademhaling is een middel om je lichaam aan te leren voelen.

Ontspanning
Het leven kent veel spanningen, zowel fysiek als mentaal. Mentale spanning zoals stress heeft vrijwel altijd weerslag op je fysieke gesteldheid. Echt fysiek ontspannen zal vrijwel nooit lukken als je mentaal niet ontspannen bent en vice-versa. Tijdens de trainingen spelen we met spanning en angst in het lichaam en hoe hiermee om te gaan, waardoor je leert je spanning en angst in het lichaam te herkennen en deze door ademhaling en beweging weg te nemen.

Beweging
Mensen zijn gemaakt om te bewgen. Dit is in het moderne leven vaak een onderlicht kindje. We oefenen om te voorkomen dat je door angst bevriest en een sitting duck wordt. Ontwijken is belangrijker dan verdedigen. Systema kent geen vaste oefeningen zoals veel andere vechtsporten. Ooit zul je geraakt worden en daar leren we mee omgaan, voordat het zinvol is om te leren hoe je zelf kunt bewegen en stoten uit te kunnen delen.

Structuur
De mens is gemaakt om op twee benen te lopen, veel gevechten houden op als iemand op de grond terecht komt. Er gaat dan ook veel tijd en aandacht zitten in het leren hoe je eigenlijk correct overeind staat en loopt. Wanneer we dit onder de knie krijgen, zul je ook beter anderen kunnen “lezen”. Staat iemand stabiel, of zie je ergens spanning het lichaam? Het uit balans brengen van de tegenstander is een belangrijk doel. Door iemands houding te verstoren, kun je iemand al snel manipuleren. Je leert je stoten te richten op bepaalde spiergroepen en punten op het lichaam die zorgen dat deze overeind blijft staan. De tegenstander valt naar de grond en de zin om verder aan te vallen wordt al snel ontnomen. Tijdens systema training leer je ook bestaande structuren bij jezelf af te breken om zo makkelijker te kunnen bewegen.

Ontspannen, natuurlijk, intuïtief en effectief bewegen
Systema technieken zijn niet te vergelijken met karate of kungfu. Het lijkt wel of systema technieken tegenstanders toevallig raken. Stoten worden vanuit ontspanning gegeven waardoor de impact een ander gevoel oplevert. Stoten gaan in de spieren en organen van de tegenstander zitten.  Systema kent geen ingewikkelde technieken, maar vooral principes. Het ontwijken, verdedigen en de aanvallen zijn gebaseerd op het versterken van natuurlijke bewegingen van je lichaam. Daarom is systema als zelfverdediging zo effectief. Het gaat niet op het aanleren van trucjes, zoals dat vaak bij zelfverdediging het geval is.

Realistische en veilige trainingsomgeving
We reiken in onze training niet zozeer technieken aan, maar een realistische trainingsomgeving. Je werkt met verschillende partners, waarbij er vaak sprake is van een rolverdeling. Aanvallen zijn onvoorspelbaar. Systema kent geen vaste aanvallen en verdedigingssetjes. Je leert hierdoor aanvallen en personen te lezen, waardoor je goed kunt ontwijken en tegenaanvallen kunt plaatsen. Deze manier van trainen biedt een opbouwende omgeving om ontspannen te leren incasseren. Grondlegger van het Systema Vladimir Vasiliev zei over deze vrijheid:

“Usually in martial arts practice, we agree on the speed of the attack and which weapon or part of the body the partner will use, but Mikhail would not prearrange anything. It means any unexpected attack would be OK. Any speed, any direction, a kick or a punch, it is all fine. This is the thing that surprised me more than anything else. Initially it was very difficult to adjust to such a freedom.”

Mikhail Ryabko en Vladimir Vasiliev

Trainingsdoelen
Ons doel is jou te te helpen gezond te leven en steviger in je schoenen te staan. Niet in de laatste plaats fysieke conflicten, maar ook het dagelijks leven. Je leert jezelf te handhaven tegen een of meerdere al dan niet gewapende aanvallers in en groot aantal omstandigheden. Je leert natuurlijk bewegen om stoten en trappen te ontwijken en uit te delen om aanvallers te ontmoedigen door te zetten. Dit bouwt zelfvertrouwen in je eigen kunnen.

Je leert je te bevrijden uit klemmen en grepen en aanvallers te controleren. Ook besteden we veel aandacht aan omgaan met angst bij geweld. Zelfverdediging en zelfkennis, daar gaat het ons om. Door de conditietraining, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen van onze training voel je je steeds fitter en bewuster van je eigen lichaam. Je krijgt meer controle over je lichaam, je wordt weerbaar, sterker en je krijgt meer zelfvertrouwen. Systema is een plezierige, fysieke uitdaging!

Veilige, respectvolle leeromgeving
We trainen met elkaar om van elkaar te leren. Het gaat bij ons niet om winnen of verliezen. Het gaat om jezelf en de anderen te verbeteren, om samen te leren. We vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijk zowel fysiek als mentaal. Daarom trainen we ook in groepsverband met beginners en gevorderden door elkaar. Beginnende deelnemers kunnen van de gevorderden leren en ook andersom. Het in gezamenlijkheid werken aan persoonlijke ontwikkeling en het plezier in de sport staan bij ons centraal.